Броят на жертвите, убити или ранени от касетъчни боеприпаси, се е

...
Броят на жертвите, убити или ранени от касетъчни боеприпаси, се е
Коментари Харесай

Използването на касетъчни бомби нараства заради Украйна

Броят на жертвите, убити или ранени от касетъчни муниции, се е нараснал осем пъти предходната година до повече от 1000, най-много заради потреблението им във войната в Украйна, демонстрира отчет, представен от " Ройтерс ".

Касетъчните бомби, неразрешени от повече от 100 страни, се изстрелват от земята или от самолети и експлодират във въздуха, разпръсквайки по-малки бомби върху необятна повърхност.

Оцелелите постоянно получават тежки пострадвания от гърмежи и изгаряния, които могат да доведат до доживотни медицински потребности, а участниците в акцията се тревожат изключително за неексплодиралите бомби, които остават на бойното поле дълго след края на спора.

От 1172 пострадали предходната година 353 са починали, показва отчетът на акцията на обединението за касетъчни муниции. Това е най-високото равнище, откогато групата стартира да сформира годишните си доклади преди 14 години.

В отчета се споделя, че съвсем всички жертви са цивилни и три четвърти са деца, които постоянно са привлечени да играят с неексплодирали бомби.

В Украйна се споделя, че Русия е употребила касетъчни боеприпаси  " неведнъж ". Украйна също ги е употребила, само че в " по-малка степен ". Не се привежда информация за съразмерно потребление.

Докладът обгръща предходната година и изключва тазгодишното потребление от Украйна на касетъчни муниции от Съединените щати, които Киев стартира да получава през юли.

Киев твърди, че ги употребява единствено срещу руските войски на фронтовата линия. Русия въобще отхвърли да ги употребява, само че заплаши да го направи в отговор.

За разлика от предишните години, когато жертвите съвсем постоянно са били породени от забавена детонация на останки от бомби, множеството от жертвите през 2022 година са от актвини бомби, се споделя в отчета.

Вашингтон сподели, че оръжията имат законна употреба на бойното поле против военни цели и ще спасят животи, в случай че ускорят края на войната. Той също по този начин сподели, че неговите касетъчни муниции оставят доста по-малко неексплодирали бомби от употребяваните от Русия.

Докладът документира първата известна приложимост на касетъчни муниции в Мианмар предходната година, както и приложимост в Азербайджан, Ирак, Лаос, Ливан, Сирия и Йемен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР